Jelenlegi hely

Ájurvédikus táplálkozási elixírek

Az ájurvéda gyógyászat az emberi szervezet hét testszövetét különbözteti meg (dhatus), melyek építő és funkcionális elemei a fizikai testnek. Ezek optimális müködése a mindennapi étel minőségétől és a megfelelő életviteltől függ.

Az életünk alatt a hét testszövet állandó táplálása és felújítása az emésztésen keresztül történik. Ezek táplálkozási ciklusa öt nap, és a következő sorrendben történik: vérplazma (rasa), vér (rakta), izomzat (mamsa), zsír (meda), csontok (asthi), idegrendszer (madzsdzsá), szaporító szervek eszenciója (sukra/arthava). Az emberi szervezet olyan mint egy gyártósor, amely feldolgozza a kintről érkező táplálékot, és olyan módon változtatja meg, hogy felhasználható legyen a testszövetek építésénél és a szervezet regenerációjánál. Ezért az egész szervezet vitalitása és egészsége teljes mértékben a helyes emésztéstől és az elfogyasztott tápanyagok helyes felszívódásától függ, amelyek a metabolizmus végső fázisában a hét testszövet (dhatus) regenerációjára és felújítására szolgálnak.