Jelenlegi hely

A mi történetünk

„Amennyiben jobban megértjük önmagunkat, úgy jobban megértjük a többi embert és a minket körülvevő világot is.” –ájurvéda bölcsesség

Gyártva Everest Ayurveda Káthmandu
Gyártva Everest Ayurveda Káthmandu

A Himalája nem csak a hó otthona

A himalájai növényvilág az éghajlat, a csapadékmennyisége, a tengerszint feletti magasság és a talaj minősége szerint változik. Az éghajlat a hegylábainál a trópusitól, 6000 méter Himalája lábánálHimalája lábánálfölött az örök hó és jég birodalmáig változik. A trópusi dzsungel és termékeny síkságok Nepál déli területétől fokozatosan alakulnak szubtrópusi előhegységgé, buja erdei növényzettel, melyet a Himalája lábainál lombhullató és vegyes mérsékelt övi erdők váltják fel, amelyek a magasabban fekvő területeken a hegyvidéki zónában tűlevelű erdőkké, cserjésekké, legelőkké és hegyi rétekké változnak. Magasabban már csak tundrát találunk, amely végül az örök hó és jég birodalmává változik. A Himalája lejtők és völgyek több mint 3500 növényfaj otthona. Belőlük pár százat már évezredek során az ájurvéda gyógyító rendszerében használják gyógyító, aromatikus, kozmetikus és kulináris tulajdonságaik miatt.

 

A gyógynövények gyűjtése és kézi feldolgozása

A gyógynövények és fűszerek tökéletes ismerete és gyűjtése mindennapos részét képezik a Himalája lábánál élő több ezer ember életének. Az ájurvédikus gyógyteák készítése így napjainkra is megőrizte hagyományait, melyek régi időkből erednek, mikor az emberek elindultak a Himalájában növő értékes gyógynövények gyűjtésére, hogy azután regeneráló és frissítő italokat készítsenek, biztosítva ezzel egészségüket és szervezetük ellenálló képességét.

 

 

Mindmáig sok ember járja a távoli hegyi lejtőket, hogy begyűjtsék a vadon növő gyógynövényeket és levigyék azokat a völgyekbe, sokszor jakok és hegyi kecskék segítségével. A himalája teák elkészítéséhez több mint 60 ájurvédukus gyógynövényt használnak, melyeket a szélesen elterülő Himalája hegyvonulat területéről gyűjtenek. A növényeket először is kézzel megtisztítják, aztán feldolgozzák a különböző részeiket, a gyökereket, hajtásokat, kérget, levelet, virágot, magot és termést, melyeket megtörnek és finomra őrölnek, hogy aztán jó minőségű és magas hatásfokú gyógynövény keveréket kapjanak. Az így kapott gyógynövényeket gondosan megmérik és az eredeti ajurvédikus receptek szerint arányosan keverik.

Az ájurvédikus gyógynövények hatásai

A himalájai gyógynövényeket már több száz éve használják a szervezet lelki -és testi funkcióinak optimalizálására. A hagyományos ájurvédikus gyógyászat alapját képezik, melyet a legkülönbözőbb kombinációkban használnak. Minden gyógynövénynek többféle hatása van, ezért sok múlik a keverés pontos arányán, hogy ezzel megerősítsék, vagy éppen korlátozzák azok specifikus hatásait. A Himalája ájurvédikus teák ezen gyógynövényeknek több száz éven át kipróbált egyedüli kombinációi és jó hatású főzetei. Optimalizálják a lelki és fizikai erőt, revitalizálják a testszöveteket, harmonizálják a szív, ér és nyirokrendszert, nyugtatja az ideg és légzőrendszert, segítik az anyagcserét, javítják az emésztést és a kiválasztást, méregtelenítik a szervezetet, élénkítik az agytevékenységet és erősítik az immunrendszert. Specifikus hatásaik rendszeres használat mellett jótékonyan befolyásolják a testi -és lelki egészséget. Minden tea leírása tartalmazza a gyógynövények összetételét, a hatásuk leírását, a kategória vagyis a kör áttekintését, amelyet az egyes teák felölelnek.

 

 

Ájurvédikus orvos

Dr. Ka Dev Jha

A gyógynövény keverékek Dr. Kam Dev Jha nepáli ájurvéda orvos szigorú ellenőrzése alatt készülnek, aki a patnai állami egyetemen tanult ájurvéda gyógyászatot és a benáreszi egyetem orvosi szakán végzett. A hatvanas években a nepáli Egészségügyi Minisztériumban, 1971-1997 között pedig a legrégibb nepáli ájurvéda egyetemi kórházban Naradevi-ben dolgozott. Jelenleg több ájurvéda orvosi társaság munkatársa és tanácsadója.

A hagyományos ájurvédikus bölcsesség és az élet titkának ismerete beavatott tanítók által kerül átadásra generációról generációra, mint a szolgálat formája mindazok számára, akik keresik a belső tudatosságot az ember testi és lelki létezésének oszthatatlan egységében. Egy ilyen felfogás alapján életünk gazdagabbá és érthetőbbé válik. Amennyiben jobban megértjük önmagunkat, úgy jobban megértjük a többi embert és a minket körülvevő világot is. Felfedezzük ily módon az egyszerűséget, szépséget és az élet belső áramlását, melyek mindennapi létünkbe több örömöt, harmóniát és biztonságot hoznak.

„Az az ember, aki megfelelően étkezik, fegyelmezett életet él, nem kötődik az érzékelhető tárgyakhoz, ad és megbocsát, szereti az igazságot és a többieket szolgálja, az az ember nem beteg.”
- Ashtanga Hridayam

Everest Ayurveda s.r.o.

Everest Ayurveda s.r.o. cseh-szlovák-nepáli társaság, amely az indiai hagyományokkal megegyezően, mélyebb tudatosságot terjeszt az ájurvéda gyógyászatról, az egészséges életmódról, a himalájai gyógynövények használatáról és az ember leki nagyságáról. A társaság 2004-ben lett alakítva Csehországban és Szlovákiában Dr. Kam Dev Jha nepáli ájurvéda orvossal együttműködve.

A termelés, import és nagykereskedés tárgya ájurvédikus hagyományos termékek Nepálból és Indiából. Az Everest Ayurveda s.r.o. székhelye a Cseh Köztársaságban van, központja Prágában található. Leányvállalata Szlovákiában, Pozsonyban van. A Herba termékek gyártása Nepálban történik, a cég székhelye Káthmanduban található.