Jelenlegi hely

Útmutató az ájurvédikus teák és forró italok használatához megfázáskor

Elmondhatjuk, hogy teljes cseh, szlovák és magyar Everest Ayurveda csapatunk messze a leggazdagabb tapasztalatokkal rendelkezik az ilyen típusú teák és forró italok használatára vonatkozóan. Ezért szeretnénk megosztani veletek, hogy mikor és hogyan is használjuk őket.

Figyelj az első tünetekre - légy éber, és ne becsüld alá az érzéseidet

Az ájurvéda hozzáállás a test tudatos megfigyelésén és azon alapul, hogy testünk természetes módon képes visszatérni az egyéni egyensúly eredeti állapotához. Számos egészségügyi problémát, különösen megfázást gyorsan és könnyedén meg lehet előzni, kezelni lehet gyógynövény-készítmények segítségével. Ez csak attól függ, hogy képes vagy-e időben és helyesen megfigyelni és értékelni az egészséged állapotát, és kiválasztani a legmegfelelőbb eszközöket. Ezért igyekezzünk figyelmesek lenni és ne becsüljük alá az érzéseinket.

Mindegyik betegségnek több szakasza van, az ájurvéda 6 ilyen szakaszt különböztet meg. Ha észre tudjuk venni a kezdeti szakaszt, akkor van a legnagyobb esélyünk megbirkózni vele (a betegség szakaszairól bővebben lentebb beszélünk).

A megfázás első tünetei nem feltétlenül orrfolyással vagy torokkaparással nyilvánulnak meg, hanem például azzal, hogy nem vagyunk  éhesek vagy nincs étvágyunk. Ez lehet az első figyelmeztető jele annak, hogy az emésztési tüzünk (agni) nem a megszokott anyagok feldolgozásával van elfoglalva, hanem gyakran például nyálkával és baktériumokkal, amelyek mennyisége aránytalanul megnövekedett a testünkben. Ez kimerítö az immunrendszerünknek és az életenergiánknak, ezért fáradtnak is érezhetjük magunkat.

 

Az első alapszabály tehát az, hogy ne egyél, ha nincs étvágyad!

A testnek ezeket a dolgokat fel kell dolgoznia és meg kell szabadulni tőlük, és ezért nyugalomra van szüksége. Ha leterheljük étellel, akkor csak lelassítjuk és gyengítjük ezt a spontán tisztulási folyamatot, amelynek célja az egyensúly helyreállítása. Különösen a tejtermékeket és az édességeket kerüld, amelyek növelik a három alapvető bioenergia egyikét - a kapha dósát, melynek a növekedése  elnyálkásodást vált ki.

Ebben az első szakaszban próbálj meg kihagyni egy ételt, és inkább főzz egy gyömbérteát vagy egy ájurvédikus forró Amalaki italt gyömbérrel és mézzel, egyél néhány darab szárított Amalaki-t (natural, gyömbéres, kardamomos). Ez támogatja az emésztő tüzedet. Ezután érezni fogod, mikor kezdhetsz el újra normálisan enni. Ha hányingered van, a GUDUCHI teát próbáld ki.

Fáradtság, mint a betegség előhírnöke

A gyomorban jelentkező szokatlan érzéssel együtt nyomás , tompa hang jelentkezhet a fejben és általános fáradtság alakulhat ki. Ekkor a NAGARA nyirokteát ajánljuk - ez stimulálja a nyirokrendszert és támogatja a felesleges anyagok gyorsabb kivezetését a testből. Ugyanakkor erősíti az immunrendszert. Ezt célszerű kiegészíteni egy jó nagy kanál Chyawanprash-sal - ez egy gyógynövény elixír, amely segíti a méreganyagok eltávolítását a szervezetből, növeli az energiát, támogatja az emésztést és erősíti az immunrendszert és a légutak működését, vagy egy finomabb elixír-t Rasaprash-t, amely támogatja a nyirokrendszert és növeli az életerőt.

Tipp: Ájurvédikus kúra - Az immunitás erősítése

Megnyilvánulásai: megfázás - orrfolyás, torokfájás, köhögés

Ezt a fázist az ájurvéda "irritáció" fázisának nevezi - a megfázás tünetei elterjedtek az elváladékosodott gyomorból és irritálták a légutakat. Most már a tipikus helyeken érezhetjük őket, például az orr- és homloküregekben, a torokban, a hangszálakon és a hörgőkben. 

Eldugult orr- és gyulladt homloküreg esetén használd a DALCHINI teát

PRANA teát fejfájás, száraz irritáló köhögés és rekedtség esetén

TULSI teát torokfájásra, köhögésre és a hörgőkre 

A maximális és leggyorsabb hatás érdekében javasoljuk, hogy minden légúti teát egészíts ki a PRANAPRASH gyógynövényes elixírrel.

Tipp: Orrüreg & homloküreg gyógyhatású kúra, Nyaki régió & hörgők kúra

Hőemelkedés - influenzaszerű tünetek

Amint a megfázás már az említett kényelmetlenségi tünetek mellett megemelkedett testhőmérséklettel is párosul, semmi sem pótolhatja az ájurvédikus KATPHALA teát, amely nemcsak az ízével, hanem mindenekelőtt a hatásával győz meg az erejéről.

Ne feledd, hogy az összes említett teát 3-5 percig kell forralni annak érdekében, hogy a lehető legerősebb hatást fejtsék ki ezekre az akut tünetekre, és így a leghatékonyabban segíthessen. Idd reggel éhgyomorra, majd a nap folyamán bármikor. Mi gyakran visszük magunkkal  a megfőzött teát egy termoszban és így egész nap tudjuk inni attól függetlenül, hogy éppen hol vagyunk.

Ez a tea is jól kiegészíthető a Chyawanprash-sal, Pranaprash-sal, vagy az Annaprash és Purishaprash gyomor és bél elixírekkel.

Tipp: Fáradtság & energiahiány kúra

A betegség oka az ájurvéda szerint

Az ájurvéda szerint minden betegség oka a három alapvető biológiai elv (dósa) - a váta, a pitta és a kapha - közötti egyensúly felborulása, amely gyengíti az emésztő tüzet (agnit), ami méreganyagok (ámák) kialakulásához vezet. Ezek a méreganyagok ezután gyomornyálka formájában felhalmozódnak a gyomorban, ami gyomorpanaszokat és csökkent étvágyat okoz. Ebben a szakaszban a megkülönböztethető tünetek még nem feltétlenül jelennek meg, csak az egyik dósa növekedését figyelhetjük meg (a felhalmozási fázis). A megfázás és a légzőrendszeri problémák elsősorban a megnövekedett kapha dósának köszönhetőek. A megnövekedett váta felfúvódáshoz vezethet, és a megemelkedett pitta  emelkedett hőérzethez és a savanyú gyomorhoz.

 

A dósák egyensúlyának felborulása - felhalmozódás - átömlés - irritáció

Ha a felhalmozódás szakaszt nem vesszük figyelembe, a helytelen táplálkozás, a nem megfelelő tevékenységek, és az időjárás változásai miatt, akkor jön az átömlési szakasz. A megemelt dósa átömlik, és egy másik helyen nyilvánul meg, amelyet a jelenlétével irritálja - ez az irritáció fázisa. Ezután egyértelmű tüneteken keresztül kezdjük tapasztalni a betegséget, például köhögés, orrfolyás, torokfájás, láz stb.

A betegség első három szakaszában a megfelelő ájurvédikus teák és elixírek rövid távú használata nagyon jól és gyorsan hat. Ha azonban figyelmen kívül hagyjuk a testünk hosszú távú fizikai tüneteit és a szervezetünk gyengeségét, akkor ez a hosszú távú egyensúlyhiány betegség kitörése formájában a következő három fázisba lép át, és általában akut és krónikus betegséggé változik, amikor már a test szövetei károsodnak, és ezek helyreállítása nehéz és nem mindig sikeres. Ilyen esetekben a helyes diagnózis segítségével sokkal hosszabb időt kell fordítani a kezelésre, türelmesnek kell lenni, és az életmódunkat tudatosan meg kell változtatni.

Reméljük, hogy az évek során szerzett tapasztalataink jó szolgálatot tesznek.

 

 

Regisztráció az ájurvédikus újság és az újdonságok megküldéséhez

A regisztrációkor kitöltött adatokat a személyes adatok feldolgozására érvényes szabályok szerint dolgozzuk fel. Bármikor kijelentkezhet az újdonságok fogadásából, ha rákattint a kijelentkezésre, vagy a saját beállításaimat aktualizálja az e-mail alsó részében. A személyes adatok védelméről további tájékoztatás a www.everest-ayurveda.hu oldalunkon található.