Jelenlegi hely

Amalaki – India mennyei gyömölcse

Az Amalaki a latin nevű Phyllantus emblica, vagy másként Emblica officinalis növény termése.

Az Emblica officinaris az Euphorbiaceae családba tartozik, középmagas fa méretüre nő, amelyek az indiai szubkontinens síkságaitól egészen a hegyaljai területekig nő, tengerszint feletti 200-2000 m magasságig. Indiában szent fának tartják a nagyon tápláló, úgymond „mennyei gyümölcse“, az Amalaki miatt, amely nagyon gazdag természetes C vitamin forrás, magas antioxidáns tartalommal. Az Amalakit az ájurvéda orvoslásban a testszövetek táplálására és a szervezet teljeskörű regenerációjára ajánlják.

Az Amalaki ismert hatásai

Az amalaki domináns összetevője, a tanninok (csersav) csoportja a galluszsavak és ellágsavaktól származik. Orvosi kutatások többszörösen igazolták, hogy az Amalaki egészségügyi hatásai mögött a nagy mennyiségben jelenlevő tanninok állnak, melyeknek kiváló hatást gyakorolnak a légutakra és a bélműködésre.  Az elemzéseknél kiderült, hogy a polifenolok jelentős mértékben hozzájárulnak a vérben a lipidek és a cukor szintjének a csökkenéséhez, erősítik a vérkeringést, gátolják a karcinogén anyagok hatását és összeségében nagyon pozitívan hatnak a sejtszövetek regenerációjára. Az amit régebben a C vitamin tartalom meghatározó hatásnak tulajdonítottak, a valóságban a tanninok hatásának köszönhető, amelyek vitaminként működnek. Az Amalakit ezért sikeresen használják onkológiai terápiához, valamint a szív és az érrendszer védelmére a magas koleszterinszint és az azt követő érrendszeri károsodás esetén. Az Amalakiban található tannin vegyületek három fontos enzimre voltak tesztelve, melyek a szabad gyökök megsemmisítésében vesznek részt. Számos kutatás kimutatta ezt követően, hogy az Amalaki megerősíti a stressz által kiváltott szabad gyökök káros hatását gátoló rendszereket.

A régi indiai írások a következő, széles skálájú egészségügyi hatását említik:

Segít a köhögésnél és megfázásnál, jótékonyan hat az emésztésre, enyhíto a gyomor- és bélproblémákat, segít krónikus gyomorhurut és vastagbél gyulladás esetén, csökkenti a testhőmérsékletet és enyhíti a szomjúságérzetet, támogatja az agy- és szívműködést, segíti a szív és érrendszer általános egészségét, magas antioxidáns tartalma révén lassítja az öregedés folyamatát, növeli a vörösvértestek számát, kiváló tonikum a vér, csont, máj, epe, lép és szív egészséges működéséhez. Segít kiválasztani a testből a méreganyagokat, javítja a látásfunkciót és támogatja a hajnövekedést. 

A régi legenda szerint a régi időkben egy bölcs, Chyawan az amalaki és egyéb gyógynövények fogyasztásával erősítette meg egészségét, és élt meg magas kort. Ezért ezt a fiatalító gyógynövény elixírt Chyawanprasnak hívják, és az „ájurvédikus fiatalság elixírjeként“ ismerik. 

Az Amalaki egyedülálló azért is, mert a hat ismert ízből ötöt tartalmaz (savanyú, fanyar, édes, keserű és erős). Ez az ízkombináció teszi az Amalaki számára lehetővé mindhárom élettani elv, a Váta, a Pitta és a Kapha megfelelő kiegyenlítését. Ezen kívül a Bibhitaki és a Haritaki terméssel együtt kialakítja az ismert ájurvéda kombinációt, a Triphalát, amely támogatja az egészséget, a szervezet lelki és fizikai ellen állóképességét, az immunrendszert és nagyon hatékony a béltraktus méregtelenítésére.

Sok ok létezik, miért próbájuk ki az Amalakit, legyen az a megelőzés és az immunitás megerősítése vagy egy egészségügyi probléma megoldásának támogatása. Az Amalaki széles skálájú hatása miatt, kitűnő szövetségesünk lehet az erős és szilárd egészség megalapozásához. Amalaki Naturált (100g) napon szárítva és kénmentesen kínáljuk. Szintén kipróbálhatja az Amalakit friss őrölt gyömbérbe, fahéjba, kardamomba, vagy akár citromfűbe forgatva itt.

Ajánlott termékek

AMALAKI gyümölcs naturál

Immunitás & gyomor

1 700 Ft
-+

AMALAKI ital Natural

Immunitás & gyomor és emésztés

2 990 Ft
-+

CHYAWANPRASH

Egészség & immunitás

4 300 Ft
-+

AMALAKI gyümölcs gyömbérrel

Immunitás & légutak

1 700 Ft
-+

AMALAKI gyümölcs fahéjjal

Immunitás & szív és erek

1 700 Ft
-+

AMALAKI gyümölcs kardamommal

Immunitás & emésztés

1 700 Ft
-+

AMALAKI gyümölcs citromfűvel

Immunitás & revitalizáció

1 700 Ft
-+

Regisztráció az ájurvédikus újság és az újdonságok megküldéséhez

A regisztrációkor kitöltött adatokat a személyes adatok feldolgozására érvényes szabályok szerint dolgozzuk fel. Bármikor kijelentkezhet az újdonságok fogadásából, ha rákattint a kijelentkezésre, vagy a saját beállításaimat aktualizálja az e-mail alsó részében. A személyes adatok védelméről további tájékoztatás a www.everest-ayurveda.hu oldalunkon található.