Jelenlegi hely

Csatlakozz az ájurvédikus tavaszi méregtelenítéshez I. rész - nyirok és vér

Az ájurvéda szerint a szervezet tisztítása a rendszeres karbantartás egyik része, ezért változó mértékben elvégezhető többször az év során. Az évszakok természetes beállítottsága miatt azonban, amelyek növelik a specifikus bioenergiákat (dosha), a tisztításra leginkább tél végén és tavasszal  van szükség.

Erre az időszakra a kapha dósa jellemző, a víz és a föld eleméből képződő dósa. Tavaszi fáradtságot, nyákosodást, és a méreganyagok (áma) stagnálását okozza, melyeket a test felhalmozott a télre jellemző, kevesebb mozgás és nagyobb élelemigény miatt.A szervezet célzott tisztításával ezek a tünetek megelőzhetőek,  ezért készítettünk Önöknek többrészes útmutatót, amelyek tanácsot nyújtanak a megfelelő ájurvédikus kezelés kiválasztására egy adott tavaszi hónapra.

Hogy a szervezet méregtelenítése hatékony legyen, válassza ki az egyik alábbi ajánlott tisztító kúrát 3 hétre, betartva az alább említett egyszerű alapszabályokat. Ezután a negyedik héten tartson szünetet, és közben kiválaszthatja a következő kúrát, amelyeket ebben a méregtelenítő kúra sorozat folytatásában osztunk meg Önökkel áprilisban.

Ájurvédikus méregtelenítő kúra

  • Időtartam: 3 hét
  • Adagolás: naponta 2-3 alkalommal
  • Mikor: reggel éhgyomorra és este legalább egy órával étkezés után

MÁRCIUSRA alkalmas ájurvédikus kúrák

Két lehetőség közül választhat saját egészségi állapotának és igényének megfelelően:

1. A nyirokrendszer méregtelenítése

A nyirok része az ember első testszövetének, amelyet az ájurvéda raszának nevez (rasa). Ez az alapszövet, a napi étrendből származó színtelen folyadék felelős más szövetek táplálásáért, és a fehérvérsejteket és a vérszérumot is tartalmazza. A nyirokrendszer eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat amelyek felhalmozódnak a nyirokcsomókban, és gondoskodik a test védekező képességről.

A minőségi és tiszta plazmaszövet (rasa dhatu) alap kiindulópont a szervezet általános  egészséges állapotához. Funkcióját és minőségét támogathatja az ájurvédikus nyirok méregtelenítő kúrával, amely a Nagara gyógynövény teát és a Rasaprash táplálkozási gyógynövény elixírt tartalmazza.

2. Máj és vér méregtelenítése

Vér, az emberi test második szövete, amelyet a rasa táplál, amely az egész testben hordja a táplálékot és táplálja az izmokat, a zsírt, a csontokat és az ízületeket, az idegrendszert és a reproduktív rendszert. Hordozója a többféle létfontosságú elemeknek és anyagoknak, de a belekben a táplálék elégtelen feldolgozás által okozott toxinokat és antigéneket is hordozza, (ezek olyan anyagok, amelyeket a szervezet idegenként értékel, és amelyek ellen antitesteket termel).

A vérszűrés a májban történik, és annak érdekében, hogy a máj ezt a feladatát továbbra is végezhesse, elengedhetetlen minden évi tisztítása. Erre a célra a Máj és a vér méregtelenítése ájurvédikus kúra szolgál, amely a Kalamegha gyógyteát és a Raktaprash táplálék-gyógynövény elixírt tartalmazza.

Ájurvédikus méregtelenítő kúrák előkészítése és alkalmazása

A gyógyteát mindig 3-5 percig főzze, így sokkal hatékonyabb, mint csak forró vízzel leöntve. Tegyen egy teáskanál keveréket 250 ml vízhez (egy csészére). De egyszerre lefőzheti a napi 2-3 adagot is, hogy az egész napra elegendő legyen. A teát mindig melegen igya (termoszban tárolható).

A gyógynövény elixírt csak egy csapott teáskanálnyit szedjen, és egye meg. Naponta 2-3 alkalommal fogyasszon elixírt, mely után akár a teát is megihatja. Az elixír után mindig jó inni, mert így jobban szívódik fel. Ihat utána meleg vizet, vagy növényi tejet is. Tehéntejet nem ajánlott fogyasztani a tisztító kúra folyamán.

Ajánlott életmód a tisztító kúra közben

A test tisztulási folyamatát a mozgás is segíti, amely önmagában természetesen méregtelenítően hat. A mozgás elősegíti az izzadást amely segíti a káros anyagok kiválasztását a szervezetből, és ellátja oxigénnel az összes sejtet, amelyek így jobban megkapják a szükséges tápanyagokat, de a pránát is. Prána a három életenergiák egyike (a másik kettő a Tejas és az Ojas), amely fenntartja a test létfontosságú funkcióit, például a légzést, a szív- és érrendszeri aktivitást és az agytevékenységet.

Célzott tisztítás esetén a nap legfontosabb időpontja a reggel. Ez a 3 alapvető lépés, amelyeket ébredés után kellene követni:

  • Ürítse ki magát és zuhanyozzon le (a test éjszaka bőrön keresztül váltja ki a salakanyagokat).
  • Igyon egy pohár meleg vizet frissen csavart citromlével, és 5 percig végezzen légzési gyakorlatokat, amelyek nyugodt és pozitív energiát adnak az új napnak: nagyon lassan és csendesen lélegezzen - úgy, hogy ha valaki az orrához egy vékony cérnát tartana, az meg sem mozdulna. Amikor kilélegzik, próbáljon meg még lassabban kilélegezni, mint ahogy belélegzett.
  • Igya meg az első csésze tisztító teáját egy teáskanálnyi elixírrel együtt (reggelivel utána várjon legalább 30 percet, amíg a növényi készítmények jól felszívódnak).

Ugyanakkor legalább heti 3 alkalommal javasoljuk a könnyű futást vagy a gyors járást. Éjfél előtt feküdjön le.

Étrend a tisztító kúrához

A méregtelenítő kúra közben hagyja ki a húst és a tejtermékeket az étrendből. Ha hozzá van szokva a fogyasztásukhoz, próbálja meg jelentősen csökkenteni őket - ez önmagában nagy megkönnyebbülést jelent a testnek. Próbálja meg korlátozni a csokoládét, a kekszeket és a fehér cukrot tartalmazó édességet is. Cserélje le ezeket a finomságokat friss, vagy tartósítószer nélküli aszalt gyümölcsre, sózatlan dióra és friss zöldségekre. Igyon elegendő mennyiségű tiszta vizet, és hagyja ki az alkoholt és a kávét. Iktasson be friss zöldség- vagy gyümölcs leveket.

A tisztulási folyamat átmenetileg kellemetlen érzésekkel járhat a toxinok eltávolítása miatt a testünkből. Ha azonban kitart, a tisztító kúra a mozgással és a könnyű friss étrenddel együtt több energiát és szilárdabb egészséget hoz Önnek.

Még két tematikus tisztító kezeléssel készülünk áprilisra, melyek közül választhat és folytathatja a tisztítást a következő szinten.

Drukkolunk, hogy a méregtelenítés jól sikerüljön, és jobban, egészségesebben érezze magát! Kedves érdeklődők, ez nem orvosi ajánlás. Mindenki saját felelőségére és a saját egészségügyi állapotának megfelelően járjon el. Kívánunk sok sikert, kitartást, erős akaratot és boldog napokat.

Ajánlott termékek

Nyirokrendszer méregtelenítése

Házi gyógykúra

10 390 Ft
-+

Máj & vér méregtelenítése

Házi gyógykúra

10 390 Ft
-+

Regisztráció az ájurvédikus újság és az újdonságok megküldéséhez

A regisztrációkor kitöltött adatokat a személyes adatok feldolgozására érvényes szabályok szerint dolgozzuk fel. Bármikor kijelentkezhet az újdonságok fogadásából, ha rákattint a kijelentkezésre, vagy a saját beállításaimat aktualizálja az e-mail alsó részében. A személyes adatok védelméről további tájékoztatás a www.everest-ayurveda.hu oldalunkon található.