
A pitta a tűz és a víz elve. Felelős az emésztés és az anyagcsere folyamatokért. Ennek a dósának az alapvető funkciója a táplálék biokémiai átalakítása és energiafelhasználása fizikai szinten, valamint a gondolatok és észlelések feldolgozása a mentális és érzékszervi érzékelés szintjén.
Szabályozza a testhőmérsékletet és a bőrszínt. Ennek a dósának a fő területei az emberi testben a vékonybél, gyomor, máj, epehólyag, lép, szív, vér, bőr, szürkeállomány, szem és a vizuális érzékelés. A pitta dósa felelős a gondolkodás és a megkülönböztetés folyamatáért, a mentális ítélőképességért és a gondolatelemzésért. Az akaraterővel és az öt érzékszerven keresztül kapott információk értékelésével van kapcsolatban. A zavart pitta elv a felsőbbrendűség, a büszkeség és az egocentrikusság érzését hozza magával, hajlamos a manipulatív viselkedésre, az ellenségeskedésre, a féltékenységre, a kritikára és az ítélkezésre. Türelmetlenségben, ingerlékenységben és haragban nyilvánul meg.
A Pitta típus pszichoszomatikus jellemzői
A pitta elv túlsúlyával rendelkező emberek általában középmagasak, jól fejlett, atlétikus testalkatúak. Nem kedvelik a forró nyarakat és a tűző napot. Könnyen és gyorsan izzadnak. Meleg, vöröses vagy szeplős, gyakorta pattanásos bőrük van, hajuk erős, hajlamos a korai őszülésre. Nagyon intelligensek, racionálisak, gyakorlatiasak és versengőek. Gyakran gyengén látók. Tiszta elmével, gyors ítélőképességgel, éles gondolkodással és erős akarattal rendelkeznek. Jó szónokok és felelősségtudattal rendelkező szervezők. Szeretnek vitatkozni és felhívni magukra a figyelmet. Határozott személyiségű, erős tekintélyt kedvelő vezetőtípusok. Hajlamosak meglátni a hibákat és másokat hibáztatni. Stresszhelyzetben ingatagok, ingerlékenyek és türelmetlenek. Könnyen dühbe gurulnak és kellemetlen kritikusok lehetnek. Harcias természetűek, ezért gyakran bocsátkoznak konfrontációkba. Az agresszió és a harag könnyű áldozatai. Gyakori náluk a megemelkedett testhőmérséklet, a gyomorégés, a gyomorsavasság, a gyomorfekély és a magas vérnyomás. Jellemzőek a különböző gyulladások és fertőzések, a máj- és epehólyagbetegségek, bőrproblémák pattanások, kiütések és ekcéma formájában, illetve szemfájdalom vagy kötőhártya-gyulladás.
Személyiségjegyek
A pitta emberek általában tudósok, kutatók, professzorok, elemzők, feltalálók, jogászok, politikusok vagy katonák. Kedvenc helyeik leginkább a laboratóriumok és a tudományos intézetek. Jó vezetők és nézeteik szószólói. Bátor és úttörő szelleműek, jó a koncentrációs képességük és természetes adottságuk, hogy mélyen behatoljanak egy témába vagy a probléma lényegébe. Általában műveltek és értelmiségiek, tiszta elmével és természetes intelligenciával rendelkeznek. Gyakran bizonyos belső éleslátással vannak megáldva, ezért jó pszichológusok lehetnek. Az ilyen emberekkel tapintatosan és diplomatikusan kell bánni. Nem szívlelik az utasításokat és a tanácsokat. A dolgokat saját tudatosságuk szerint kell elfogadniuk.
Az egyensúly helyreállítása
A pitta típusúaknak olajokat és krémeket kellene használniuk bőrük védelmére, kerülniük kell az erős napfényt, a magas hőmérsékletet. A munka zömét vagy a tanulást a késő esti vagy a kora reggeli órákra kell korlátozniuk. Célszerű csökkenteni az olajos, nehéz, sós és fűszeres ételek fogyasztását, mellőzni kell a túlevést és naponta többször kisebb adagokban kell étkezni. A megfelelő sportok közé tartozik a futás, az úszás, a síelés, a hegymászás, a túrázás és a versenysportok. Az egyensúly helyreállításában segít az elegendő alvás és relaxáció, az aktivitás és pihenés rendszeres váltakozása, hűvösebb ételek és italok fogyasztása, valamint a megfelelő folyadékbevitel.
A Pitta típus megfelelő étrendje
A pitta típusú emberek számára a legmegfelelőbb íz az édes, a keserű és a fanyar. A savanyú, sós és pikáns ízek nem ajánlottak. A pitta típusú emberek legegészségesebb étrendje mérsékelt és jellegtelen ízű kellene, hogy legyen. A gyakorlatban azonban ennek az ellenkezője igaz. A tűz elem túlsúlyával rendelkező emberek szeretik a csípős, fűszeres, sós és merész ízeket. Ez a típus mindig minden ételhez szeret sót adni, még akkor is, ha az elég sós. A gabonafélék jelentik az optimális étrendet: búza, árpa, rizs, zab. A zöldségek hőkezelve jól illenek az étrendbe, de nyersen is fogyaszthatók: karfiol, brokkoli, káposzta, uborka, saláta, borsó, sütőtök, burgonya, kukorica, paprika, spárga, articsóka. A gyümölcsök nyugtató és harmonizáló hatásúak és természetes hűsítő hatással vannak a fokozott tűz elemre: alma, körte, szőlő, narancs, grapefruit, szilva, ananász, dinnye, mangó, füge, datolya. A legtöbb hüvelyes alkalmas a fogyasztásra: bab, mungóbab, tofu, szójabab, borsó, csicseriborsó. A tejtermékek közül a tej a legmegfelelőbb hűsítő energiája miatt, majd a tejföl, a túró és a sajt. Jó kiegészítő lehet a kókusz-, mandula- vagy napraforgóolaj. Édesítéshez használjunk nádcukrot, juharszirupot vagy mézet. A csípős fűszerek a legkevésbé kívánatosak, ezért jó, ha csak néhány kiválasztottat fogyasztunk: koriander, édeskömény, kardamom, kurkuma, menta, citromfű, kömény, stb. A só elősegíti az agresszivitást az elme működésében és korai öregedéshez vezet. A pitta típusú embereknek sok folyadékra van szükségük. Kerülniük kell azonban a kávét és más káros serkentő hatású szereket. Az italok közül a tiszta víz, az ásványvíz, a tej, a gyógyteák vagy a gyümölcslevek a legjobbak.