Jelenlegi hely

Gyógyhatású & Immunerősítő kúra

Az ősz az immunrendszer megerősítésének időszaka, amikor a szervezet ellenálló képességét növelni kell és fel kell készíteni a szervezetet a hidegebb évszakokra. Az ájurvédikus gyógyászat szempontjából az immunrendszer erőssége elsősorban a három életerő (ódzsasz, tédzsasz, prána) egyensúlyán, az emésztő tűz (agni) jó minőségén, az optimális anyagcserén, az egészséges májfunkción és az endokrin rendszer harmonikus működésén alapul.

A gyenge immunitás oka a túlzott stressz, a lelki egyensúly hiánya, a negatív érzelmek, a méreganyagokkal teli szervezet, az anyagcserezavar, a nem megfelelő étrend és az egészségtelen életmód. Mindez alapvetően befolyásolja az ódzsasz életerőnek a megteremtését, amely a kapha dósa tiszta lényege, és amely az emberi testszövetek immunitásának legmélyebb elvét képviseli mentális és fizikai egészség formájában. Ez a jó emésztés és a tápanyagok megfelelő felszívódása során jelentkezik. Ha az emésztési láng ereje nem elegendő, akkor a méreganyagok felhalmozódása gyengíti ennek az esszenciának a kialakulását és csökken a szervezet ellenálló képessége.

Az ódzsasz mind a hét testszövetben végbemenő bioszintézis során keletkező biológiai esszencia. A test alapvető energia tartalékát képezi, és felelős a szervezet vitalitásáért és ellenálló képességéért. Aktív védelmet biztosít a vírusok, baktériumok és fertőzések ellen. A csökkent ódzsasz szint mellkasi fájdalommal, szívdobogással, légszomjjal, kiszáradással, izomtömeg vesztéssel, csontritkulással és onkológiai megbetegedésekkel jár. Egyes vezető tényezők, amelyek az alacsony ódzsasz szinthez vezetnek a túlzásba vitt nemi élet, a szellemi kimerültség vagy az intenzív frusztráció. Az ódzsasz természetes jelenlétét fokozza a meditáció, amely a légzés tudatos figyelésével és a szívcsakrában jelen lévő életenergiára történő éber koncentrálással jár együtt. Ez a mentális pihenés állapota, bírálat, elvárás és stressz nélkül. Meghozza a lelki stabilitást, energizálja a testet, és felébreszti a lélek erejét.

A tédzsasz a pitta dósa tiszta lényege. A belső fényességet, a személyiség kisugárzását és az összes testszövetben lévő mindenegyes sejt biológiai intelligenciájának elvét képviseli. Külső szinten a Nap melegét és sugárázását, belső szinten pedig a bennünk rejlő fény tüzét, a meleget, az emésztést, az anyagcserét, a sejtintelligenciát, életünk alakulását és dinamikus energiáját reprezentálja. A test tehát saját intelligenciájával és saját gyógyító erővel rendelkezik. Tudja, hogyan kell meggyógyulni betegség esetén, és milyen védekező mechanizmusokat kell aktiválni válsághelyzetben. Ezért szükséges megtanulni, hogy halljuk meg a testünk szavát. A tédzsasz lényegében a hőkezelt táplálék energiaterméke, amely az emésztő tűz számára puhább, könnyebb és jobban feldolgozható. A meleg víz az emésztésre tisztító és méregtelenítő hatással van. A hideg víz toxinokat hoz létre és gyengíti az emésztési folyamatot. Ezért sokkal nehezebb a három életesszenciát (ódzsasz, tédzsasz és prána) nyers élelmiszerből nyerni.

A prána a váta dósa tiszta lényege, és a légzőrendszer, a keringési rendszer valamint a szervezet motoros és szenzoros funkcióinak aktivitásáért felelős vezető életenergia. Ez a hajtóereje az intenzív agyi aktivitásnak, a szív- és érrendszernek, valamint a testszövetek és az egyes sejtek oxigénellátásának. A légzés befolyásolja a harmonikus egyensúlyt a racionális férfi és az intuitív női energiák között, a jobb (férfi) és a bal (nő) orrlyukon történő váltakozó belélegzés és kilégzés formájában. Ezért fontos eszköz a rendszeres és nyugodt légzési ritmus az érzelmek és a gondolatok tudatos kontrollálásához és a tudatosság elmélyítéséhez.

Mindhárom esszenciának (prána, tédzsasz, ódzsasz) magvan a saját helye a szívcsakrában, ugyanakkor áthatják az egész testet és lelket is. Amikor a váta dósa kezdi kiszárítani az ódzsaszt, csökkenni kezd a testsúly és krónikus fáradtság tör az emberre. Nagyon magas pitta dósa esetén a tédzsasz jelentős növekedése tapasztalható, amely szó szerint elégeti az immunrendszert. Ebben az esetben súlyos autoimmun betegség alakul ki, amikor is a védő sejtek az egészséges sejteket elpusztító antitesteket termelnek, például Bechterew-kór, vagy Crohn-betegség, reumás láz, sclerosis multiplex, pikkelysömör, dermatitis vagy Reynaud-szindróma esetén. Ha az ódzsasz áramlása akad meg, akkor a felhalmozódott kapha dósa miatt jelentkezik a tompaság, nehéz végtag, izületi ödéma vagy lipoma tünete, mely gyakran cukorbetegséggel, elhízással, magas koleszterinszinttel és magas vérnyomással jár együtt, vagy kialakulhat zöldhályog is. Ezen három életenergia (prána, tédzsasz, ódzsasz) regenerációjához járul hozzá nagymértékben a Chyawanprash, a tej, a ghí, a méz, a sáfrány, a rizs, a mandula, a mazsola vagy a spárga.

Az immunitás erősítése

Házi gyógykúra

Az immunitás erősítése
13 930 Ft
-+

Orrüreg & Homloküreg

Házi gyógykúra

Orrüreg & Homloküreg
10 390 Ft
-+

Nyaki régió & hörgők

Házi gyógykúra

Nyaki régió & hörgők
9 630 Ft
-+

Láz & fáradság

Házi gyógykúra

Láz & fáradság
10 940 Ft
-+

Komplex immunrendszer erősítés & a szervezet ellenálló képessége növelése

Házi gyógykúra

Komplex immunrendszer erősítés & a szervezet ellenálló képessége növelése
10 180 Ft
-+

Fáradtság & energiahiány

Házi gyógykúra

Fáradtság & energiahiány
10 180 Ft
-+

Onkológiai terápia

Házi gyógykúra

Onkológiai terápia
11 490 Ft
-+