Jelenlegi hely

Útmutató az Amalaki fogyasztásához

Hallott már róla? Röviden: ez az apró indiai gyümölcs az ájurvédikus gyógyászat nagy kincse, amelyet több mint 2500 éve használ.

Magas antioxidáns és C-vitamin tartalma elősegíti a test megtisztítását a szabad gyököktől, erősen serkenti az immunrendszert és táplálja a test szöveteit. Erről a gyógynövényről további tájékoztatás az Amalaki - India mennyei gyümölcse című cikkünkben található.

Szeretnénk Önnek itt bemutatni, hogyan lehet hatékonyan élvezni ennek a hagyományos ájurvéda gyümölcsnek az előnyeit. Az Amalakit már 15 éve dolgozzuk fel kézműves gyógynövény műhelyünkben és több változatban kínáljuk Önöknek.

Útmutató az Amalaki fogyasztásához

Az Amalaki kitűnő étrendkiegészítő, amely szárított gyümölcs formájában hagyományos ájurvédikus gyümölcsként azonnal fogyasztható vagy megfőzve ájurvédikus elixírben, másként RAW minőségben tiszta porrá őrölve, amelyet ájurvédikus teaként használhatunk forró amalaki mézzel vagy a friss gyümölcsöt turmixolva ájurvédikus smoothie formájában. Ön dönt, hogy melyiket választja. A továbbiakban sorra bemutatjuk a lehetőségeket.

AMALAKI mint

·       Hagyományos szárított gyümölcs (megelőzés & immunitás)

·       Ájurvédikus elixír (regeneráció & vitalitás)

·       Forró amalaki mézzel (tisztítás & szilárd egészség)

·       Ájurvédikus tea (egészségügyi problémák esetén)

·       Ájurvédikus smoothie amalakival (frissesség)

Amalaki szárított gyümölcsként - kiváló megelőzés

Megpróbálhatjuk megkóstolni az amalaki friss gyümölcs termését, azonban nagyon kevesen tudják elfogyasztani az egészet, annak ellenére, hogy mérete egy nagyobb egresének felel meg. Magas C vitamin tartalma miatt nagyon savanyú és fanyar.  Ezenkívül az édes, a keserű és az erős ízt is természetesen tartalmazza, tehát ötöt a hat ízből, melyet érzékeink képesek felismerni. Emiatt az ájurvéda szempontjából kitűnő termék a három biológiai alapelv, a váta, a pitta és a kapha harmonizálásához, melynek egyedi arányát a megfelelő étrenddel, megfelelő ízeket választva befolyásolhatjuk.

Az amalakival tehát mindig szárított, cukrozott formában találkozunk, amely nagyon ízletes. Az a fontos, hogy természetes környezetében, kémiai kezelés nélkül, érett állapotban fentartható módon van-e szüretelve, milyen módon szárítják és mivel cukrozzák.

Az Amalaki natural-t és az általunk kínált többi változatot a szabad természetben kézzel szüretelik. A kistermelők, akiknek sokszor az egyedüli megélhetése a gyógynövények és termések kézzel való szüreteléséből származik, az amalakifa termését olyan helyen szüretelik, ahol természetesen előfordul, gyakran az erdőkben, amelyek lakóhelyük körül találhatók. Miután begyűjtötték a termést, szétterítik a házacskájuk lapos tetején, ahol a napon, természetes úton kiszáradnak, utána pedig kimagozzák. A begyűjtött termés egy részét utána a Kathmandu-ban található gyógynövény felhasználó kisüzemünk részére értékesítik, ahol ezt az amalakit használjuk az ájurvédikus teáink gyártásához. 

Érdekesség: 

Bizonyos területeken az amalakit bennszülött törzsek is szüretelik, pl. a Soliga törzs, az egyik legrégebbi indiai törzs, amelyik az erdő terméseinek begyűjtésével biztosítja megélhetését India déli államában, Karnatakában, a védett tigrisrezervátum, Biligiri Rangaswamy Reserve területén. Lakóhelyük hagyományosan magasan, a fakoronákon találhatók, így védekeznek a vadállatokkal szemben, ezért fa embereknek nevezik őket.

Amennyiben az amalakit közvetlen fogyasztásra szánják (Amalaki Natural 100 g), a folyamat kissé eltérő: a magot frissen távolítják el, utána a gyümölcsöt természetes gerezdekre feldarabolják, majd nádcukorlébe mártják (a hosszú nádcukorlevelekből frissen kisajtolt lébe, amelyet az indiai gyerekek oly örömmel szopogatnak). Mielőtt a gyümölcsöt a szárító tálcára helyezik, többször tiszta vízzel leöblítik, hogy a lehető legkevesebb nádcukorlét tartalmazzon. Ezután napenergia segítségével maximum 40 °C-on szárítókban szárítják. Így készül a finomság, amely a gyerekek és felnőttek kedvelt vitaminkiegészítője.

Javaslat: megelőzés esetén általános megterhelésnél három gerezdet naponta, nagyobb megterhelés vagy az immunitás csökkenése estén vagy évszakváltáskor napi egy zacskóval fogyasszuk.
Javaslat: Próbálja ki a különböző ízesítésű amalakit, a természetes amalakit különböző fűszerekbe forgatjuk: gyömbér, fahéj, kardamom, citromfű, hogy ízvilágát gazdagítsuk és erősítsük a hatását. Próbálta már?

Az amalaki az ájurvédikus orvoslás eszköze

Az amalakit az ájurvédikus gyógyítófolyamatok keretein belül hagyományosan úgynevezett avalehas–gyógynövénydzsemek, másnéven elixírek, illetve egészségügyi teák/italok formájában fogyasztjuk. 

Avalehas - ájurvédikus gyógynövény elixírek amalakiból

Ebben az esetben az amalaki termését valóban főzzük, mint a gyümölcsöt, amelyből lekvárt készítenek. Így keletkezik a dzsem, amelybe különböző fázisokban ájurvédikus gyógynövényeket kevernek. Valamelyiknél gyökereket használnak (pl. gyömbér, ashwaganda, indiai zsensen, kurkuma, édesgyökér), másoknál terméseket (kardamom, borsfa, mirtuszvirág – terminalia-, koriander) valamint szárakat, leveleket, illetve kérgeket (guduchi, fahéjfa, spárga, szantál, brahmi). Ezen kívül még ghí-t, azaz tisztított vajat és mézet is hozzáadnak.

Éppen úgy, mint a bölcs Chyawanról szóló legenda szerint, aki a régmúlt időkben amalaki és sok más ájurvédikus gyógynövények fogyasztásával szerezte vissza fiatalságát, vitalitását és élt meg magas kort. Ezután a legismertebb ájurvédikus elixírt az ő tiszteletére nevezték el Chyawanprash-nak. Az általunk forgalmazott, így elkészített Chyawanprash elixírünk minőségéért garanciát vállalunk, saját magunk is rendszeresen fogyasztjuk.

Javaslat: próbáljon reggel, este egy teáskanálnyit elfogyasztani, 1 dl tejet/növényi tejet inni rá, ezzel energiaforrást biztosít testének, amely erősíti az ódzsasz erejét, az immunrendszer mély lényegét.
Ezenkívül testre szabott ájurvédikus elixírek is választhatók. Saját receptjeink alapján a Chyawanprash-ból kiindulva többféle ájurvédijus elixírt alakítottunk ki, amelyek különféle egészségügyi problémákra alkalmazhatók pl.: csontok és ízületek, idegrendszer, máj és vér, emésztőrendszer, izomzat, légzőrendszer, húgyutak, bőr, reprodukciós szövetek esetében és más egyéb esetekben.

Forró Amalaki vagy ájurvédikus smoothie?

A RAW minőségben finomra őrölt napfénnyel szárított amalakiport forró ájurvédikus italként fogyaszthatjuk (1 teáskanálnyi port leöntjük forró vízzel, és egy kanál mézet teszünk bele), vagy egyszerűen ájurvédikus smoothie formájában frissen turmixolt gyümölccsel fogyaszthatjuk. Könnyen letölthető,egyszerű ájurvédikus smoothie receptjeinkben ízvilágukban kiegyensúlyozott gyümölcs-kombinációk találhatók.

Testünk számára az a legelőnyösebb, ha a forró italt a tiszta porral együtt megisszuk, amely részben leülepedik a pohár aljára (fogyasztás előtt, mindig jól keverjük föl). Mivel valóban természetes és értékes, nem oldódik fel úgy, mint ahogyan az az instant porok esetében megszoktuk, amelyek viszont számos színezőanyagot, édesítőszert, tartósítószert és csomósodásgátlót tartalmaznak. A kellemes íz elérésért ajánljuk a mézet vagy természetes édesítőszerek hozzáadását. Az ájurvédikus smoothie-k esetében a port a gyümölcshússal együtt turmixoljuk, így fogyasztás közben észrevehetetlen.

Javaslat: tekintse át az amalaki egyes kombinációit, amelyeket különféle szuperélelmiszerekkel– pl. moringa, kurkuma, zöldárpa, spirulina, mumio, ashwaganda, gyömbér, százlevelű rózsa, indiai lótusz, shatavari és gyömbér - kevertünk össze, és ízlés szerint készítsen forró italt, vagy egészséges smoothie-t.Forró Amalaki

Tudta: Az amalaki rendkívüli ellenálló tulajdonsággal rendelkezik – minden esetben a maximális tápanyag megtartására törekszik, így a C vitamint is megtartja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 8 percig főzhető úgy, hogy a vitaminok 95%-a megmarad. Ezért az amalaki port nyugodtan leönthetjük forró vízzel, és az ájurvédikus teát rendesen átfőzhetjük (3-5 percig ajánlott). így az ájurvédikus elexírekben lévő amalaki, amelyet a többi összetevővel együtt főzni kell, nem szenved kárt.

Ájurvédikus teák amalakival

Az amalaki használatának utolsó, leghagyományosabb formája az ájurvédikus teák fogyasztása. Az Everest Herba által kínált 55 különféle gyógynövénykeverékes teából 24 tartalmazza az amalakit (emblica officinális). A legismertebb ájurvédikus kombináció a Triphala, amelyben három termés hatása jelenik meg – az amalaki hatása egyesül a bibhitaki (terminalia bellirica) és haritaki (terminalia chebula) fa terméseivel. Ez a kombináció, amely nagyon erősen méregteleníti a béltraktust, általában nagyon keserű és legtöbbször kapszulában lehet kapni. Mi inkább folyadék formájában ajánljuk, mivel az testünk jobban és gyorsabban tudja feldolgozni, ezért a triphalát ájurvédikus teaként kínáljuk más gyógynövényekkel együtt, amelyek enyhítik az ízét, ezért kellemes a fogyasztása.

Már eldöntötte melyik változat a legmegfelelőbb Önnek? Az alábbiakban található egy rövid összefoglaló az amalaki egészségre gyakorolt jótékony hatásairól:

Testtisztítás – az immunitás javítása – sejtek táplálása és regenerációja

Az Amalaki kiváló tonikumként működik az optimális immunfunkció, az emésztés, az anyagcsere, a máj, a vér, a szív, az agyi tevékenység és az idegrendszer számára. A hegymászók, akik ismerik, magukkal viszik a nagyobb tengerszintfeletti magasságokba, amikor az érzékeny gyomrot meg kell nyugtatni, támogatni kell a vérképzést és a szövetek oxigénellátását. Meggyorsítja a szervezet regenerációját nagy energiafelhasználás és munkaterhelés esetében, de a gyerekeknek, és szeretteinknek természetes C vitamin forrásként is szolgál.

Az Amalakiban találhatók:

  • széles körű antioxidánsok (olyan anyagok, amelyek lassítják a normális oxidációs folyamatot, amely a sejtöregedésért és         elhalásért felelős)

  • vitaminok: C, B1 és B2

  • bioflavonoidok (vitaminok, amelyek támogatják a sejtfal ellenállóképességét a szabad gyökök behatolásával szemben)

  • létfontosságú esszenciális aminosavak erős koncentrációban

  • ásványi anyagok, például kalcium, vas és foszfor

 

Ajánlott termékek

AMALAKI gyümölcs naturál

Immunitás & gyomor

AMALAKI gyümölcs naturál
1 700 Ft
-+

CHYAWANPRASH

Egészség & immunitás

CHYAWANPRASH
4 300 Ft
-+

AMALAKI ital Natural

Immunitás & gyomor és emésztés

AMALAKI ital Natural
2 990 Ft
-+

TRIPHALA

Emésztőrendszer tisztítása

TRIPHALA
2 890 Ft
-+

Ájurvédikus immunitás csomagok

Gondoskodás az immunitásról & regeneráció
Tekintse meg az e-shopban

Regisztráció az ájurvédikus újság és az újdonságok megküldéséhez

A regisztrációkor kitöltött adatokat a személyes adatok feldolgozására érvényes szabályok szerint dolgozzuk fel. Bármikor kijelentkezhet az újdonságok fogadásából, ha rákattint a kijelentkezésre, vagy a saját beállításaimat aktualizálja az e-mail alsó részében. A személyes adatok védelméről további tájékoztatás a www.everest-ayurveda.hu oldalunkon található.