Jelenlegi hely

Ájurvédikus egészségmegőrző kúrák

Az ájurvédikus egészségmegőrző kúrák célja a szellemi és fizikai erő optimalizálása, a szervezet méregtelenítése, az életenergiák (dósák) egyensúlyba helyezése, a testszövetek (dhátus) revitalizációja, a keringési rendszer (srótámsi) megtisztítása, az emésztés és az anyagcsere serkentése, az immunrendszer megerősítése, az idegrendszer és légző rendszer lenyugtatása, az agytevékenység stimulálása, és a szív- és érrendszer, az endokrin és a nyirokrendszerek harmonizálása.

Az Ájurvédikus gyógyászat a gyakorlatban két különböző egészségügyi ellátás fogalmát takarja. Az egyik a samana aktív otthoni terápia, melynek célja a pszichoszomatikus funkciók harmonizálása, a szervezet megtisztítása és az immunrendszer megerősítése. Ez a fajta kezelés enyhíti a tüneteket és a betegség kezdeti szakaszában megszünteti a megbetegedés okát a három biológiai energia (dósa), a hét testszövet (dhátus) egészséges funkciója, a méreg anyagok rendszeres ürítése (ama) és a harmonikus anyagcsere, vagyis emésztő tűz (agni) egységes működésének elvén.

A samana otthoni egészségügyi terápiás módszereket az embereknek azon többsége alkalmazhatja, akik általános értelembe véve dolgoznak a hétköznapokban és mindennapos feszültségnek és stressznek vannak kitéve. Ez a módszer hét tisztítási folyamatra oszlik, amelyek egyedi igény szerint alkalmazhatók gyógynövényi főzetek (kvatha) és elixírek (avaleha), őrölt gyógynövények (churna), tinktúrák és szirupok (sativa és arista), tabletták (guti-vati), olajok (taila), balzsam (guggul) és kenőcs (lepa) használatával:

1. Az emésztő tűz felélesztése (dípana)

2. Tisztítás és méregtelenítés (pácana)

3. Böjt (ksut)

4. Folyadékszabályozás (trit)

5. Fizikai aktivitás, testmozgás és jóga (vjájama)

6. Hő- és napsugárzás terápia (atapa)

7. Felfrissülés tiszta levegővel és légzés gyakorlatok (marut)

A másik gyógyászati fogalom alatt a sódhana –t értjük. Ez egy nagyobb tisztító és méregtelenítő folyamat (panchakarma), amely csak egy tapasztalt Ájurvédikus orvos felügyelete alatt végezhető. A fő különbség a két gyógyászati módszer között a dósa egyensúlyhiányának kezelési módja. A samana az enyhén kibillent dósát hozza vissza a természetes egyensúlyba, míg a shodhana eltávolítja a felgyülemlett felesleges dósákat a fizikai testből.

A sódhana az előrehaladott, hosszan tartó és krónikus betegségek esetén az okokat szünteti meg. Módszere főleg az alapos testtisztításon és a szervezet teljes méregtelenítésén alapul. Eltávolítja a jelentősen megnövekedett dósákat és a felhalmozódott méreganyagokat, amelyek a test szövetek (dhátus) és a keringés (srótámsi) szennyeződését, és számos betegség kialakulását okozzák. A fő módszer a pancakarma nevű tisztító eljárás, amely javítja a fizikai és mentális egészséget. Ez a terápiás eljárás a következő öt lépésből áll:

1. A hánytatás (vámana), az alsó- és felső légutak krónikus megbetegedésekor, valamint köhögés, asztma, megfázás, influenza, hörghurut és a gyomorinfluenza esetén csökkenti a kapha dósát.

2. A hashajtók használata (vire-chana) eltávolítja a felesleges pitta dósát túl savas gyomorsav túltengés, gyomor- és nyombélfekély kezdeti stádiuma, gasztrointesztinális allergia, sárgaság, bőrbetegségek és kiütések esetén.

3. A beöntést (basti) a váta dósa csökkentésére használják idegrendszeri rendellenességek, bénulás, sclerosis multiplex, ideggyulladás, isiász, hát- és a gerincfájás, székrekedés, vesekő, ízületi gyulladás vagy reuma esetén.

4. Az orrüreg tisztása (nasja) növényi olajok használatával oldja az orrmellék- és homloküregekben lerakódott váladékot, a fejfájást, a migrént, a szem rendellenességeit, és a fülfájást.

5. A véreztetés (raktamokshana) csökkenti a pitta dósát. Elsősorban a vér tisztításáról van szó máj- és lépmegnagyobbodás, bőrbetegségek, kiütések, pattanások és furunkulus esetén.

Tisztító & Méregtelenítő kúra

Fiatalító & Revitalizációs kúra

Gyógyhatású & Immunerősítő kúra

Regeneráló & Pihentető kúra