Keringési rendszer

A keringési rendszer egy központi szervből - a szívből és az erekből - áll, ez biztosítja a vér és a nyirok keringését a szervezetben, lehetővé téve ezáltal a tápanyagok eljuttatását a test szöveteihez és a salakanyagok kiürítését. A keringési rendszer tovább oszlik szív- és érrendszerre és nyirokrendszerre.

Mindkét rendszer egészsége a nyirok és a vérplazmából és vérsejtekből álló vér egészségén és minőségén alapul.

A vér (rakta) teszi lehetővé az élet fizikai létezését, eloszlatja a hőt a testben, oxigénnel látja el a test összes szövetét és színt ad a bőrnek. Fő alkotóeleme a vörösvértestek, amelyek a tápanyagok és a hemoglobin hordozóiként a test szöveteinek folyamatos életenergia-ellátását biztosítják. A vörösvértestek forrása a csontvelő, amelyhez kapcsolódik a májban történő újrahasznosításuk folyamata és a vér lépben történő tisztítása.

A plazma (rasa) tartalmazza a fehérvérsejteket és a szöveti folyadékokat, mint például a vizet, a vérplazmát és a nyirokfolyadékot. A napi táplálékunkból képződik a táplálék felvételét követő tizenkét órán belül, és az összes többi szövet számára biztosítja a sejtszintű táplálékot. Öt napon belül vérré alakul, és a test minden sejtjének szerves részévé válik. Ezért ügyelni kell a táplálék tisztaságára és minőségére.

A nyirok egy sárgás színű folyadék, amely a vérplazmához hasonló összetételű. A sejtek közötti térben képződik a szöveti folyadékból, és a nyirokerekben kering az immunitás őrzőjeként. A nyirokcsomókban biztosítja a káros anyagok szűrését, majd a véráramba vezeti azokat. A nyirokszervek közé tartozik a lép, a nyirokcsomók, a nyaki és orrmandulák, a csecsemőmirigy, a csontvelő és a vakbél.

A vér és a nyirokszövet minőségének ápolására vonatkozó ajánlásokat lásd a Csatlakozz az ájurvédikus tavaszi méregtelenítéshez – nyirok és vér.

Keringési rendszer

ARJUNA

Szívműködés

2 890 Ft
-+

VYANA

Periférikus keringés támogatása

2 890 Ft
-+

ABHAYA

Vérkeringés & erek rugalmassága

2 890 Ft
-+

SARPAGANDHA

Magas vérnyomás

2 890 Ft
-+

MARICHA

Alacsony vérnyomás

2 890 Ft
-+

RANJAKA

Vérképzés támogatása & vaspótlás

2 890 Ft
-+

NAGARA

Nyirokrendszer & immunitás

2 890 Ft
-+